MULTIPLI BAZOCELULARNI KARCINOMI NAKON PRIMENE RADIOTERAPIJE U LEČENJU TINEA CAPITIS U DETINJSTVU: PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE - Cakić, Jelena; Lekić, Branislav; Maširević Mudrić, Iva; Tomanović, Marija; Popadić, Svetlana (Medicinska istraživanja, 2024)
Uvod: Bazocelularni karcinom (BCK) je najčešći karcinom kože sa rastućom incidencijom širom sveta. Predilekciona mesta su glava i vrat u 80-85% slučajeva. Vodeći faktori rizika za nastanak ovog karcinoma su izlaganje UV zračenju i jonizujuće zračenje. Polovinom 20. veka, epilacija kapilicijuma izazvana zračenjem korišćena je kao efikasan metod u lečenju gljivičnih infekcija kapilicijuma.Prikaz pacijenta: Predstavljamo slučaj 80-ogodišnjeg muškarca sa 16-ogodišnjom istorijom uzastopne pojave multiplih BCK na kapilicijumu, licu i vratu. Zbog gljivične infekcije kapilicijuma u detinjstvu lečen je radioterapijom. Kliničkim  i  dermoskopskim pregledom uočeno je približno dvadeset pet BCK, pretežno na kapilicijmu. Najčešći tip BCK je bio nodularni, potom pigmentni i superficijalni tip. Histopatološki je potvrđena dijagnoza BCK kod višestrukih lezija i jedan skvamocelularni karcinom (SCK). U ličnoj anamnezi kao najvažniji komorbiditet izdvaja se leukemija vlasastih ćelija. Terapijski pristup zasnivao se na hiruškom lečenju i primeni 5-fluorouracil 5% krema.Zaključak: Epilacija kapilicijuma izazvana zračenjem korišćena je kao efikasan metod za lečenje gljivičnih infekcija kapilicijuma. Jedan od neželjenih efekata bila je pojava BCK u područijima izloženim zračenju. Iako je hirurška ekscizija zlatni standard za lečenje BCK, primena 5% 5-fluorouracil krema može biti dobra opcija za pacijente sa multiplim BCK. Predstavljamo zadovoljavajuće rezultate nakon primenjene kombinovane terapije kod našeg pacijenta.
Keywords: bazocelularni karcinom; jonizujuće zračenje; radioterapija; tinea capitis; lečenje