Mogućnosti radioterapije u lečenju pedijatrijskog Hočkinovog limfoma - Filipovic, Predrag (Medicinska istraživanja, 2024)
Pedijatrijski Hočkinov limfom je maligno, limfoproliferativno oboljenje dece i adolescenata. Zračna terapija predstavlja važan vid lečenja. Mogućnost kasne toksičnosti radioterapije je  ograničavajući faktor primene radioterapije kao modaliteta lečenja kod pedijatrijskih pacijenta. Tehnološkim napretkom radioterapije, uvođenjem naprednih radioterapijskih tehnika i protonske terapije, poboljšana je preciznost zračne terapije i smanjen rizik od dugoročnih posledica. Ove tehnologije omogućavaju ciljano lečenje, značajno smanjujući izloženost zdravih tkiva i organa zračenju.Sve postojeće preporuke lečenja i sprovedene kooperativne studije pokazale su da je zračna terapija efikasna u lečenju pedijatrijskog Hočkinovog limfoma, posebno kada se kombinuje sa hemoterapijom. Sa druge strane postoji mogućnosti kasne toksičnosti na organe u rastu i razvoju kao i nastanak sekundarnih maligniteta što mora biti pažljivo razmotreno prilikom odluke o sprovođenju radioterapije.Zračna terapija predstavlja značajan terapijski pristup u kombinovom lečenju pedijatrijskog Hočkinovog limfoma. Kombinovanim terapijskim pristupom poboljšani su rezultati lečenja, a napredne tehnike radioterapije smanjiće  rizik za neželjene efekte. Indikacije za primenu radioterapije treba pažljivo proceniti u lečenju pedijatrijskih pacijenata sa Hočkinovim limfomom. Ključne reči: pedijatrijski Hočkinov limfom, zračna terapija, kombinovano lečenje, toksičnost
Keywords: pedijatrijski Hočkinov limfom, zračna terapija, kombinovano lečenje, toksičnost