THE INFLUENCE OF VITAMIN B6 ON CARDIAC OXIDATIVE STRESS, CARDIOMETABOLIC AND HISTOLOGICAL MARKERS IN MONOCROTALINE-INDUCED HEART FAILURE IN WISTAR ALBINO RATS - Jakovljevic Uzelac, Jovana (Medicinska istraživanja, 2023)
Srčana insuficijencija (HF) izazvana monokrotalinom (MCT) je dobro poznata po mehanizmima remodelovanja plućnih arterijskih krvnih sudova sa povećanom plućnom rezistencijom i povećanim markerima oksidativnog stresa. Svrha ove studije je bila da se potvrdi hipoteza da tretman vitaminom B6 može uticati na srčanu insuficijenciju modulacijom biomarkera kardiometaboličkog i oksidativnog stresa, i strukture srca pacova. Mužjaci Wistar albino pacova podeljeni su u 3 grupe: kontrola izložena praznom rastvoru (C fiziološki rastvor 1ml/kg 28 dana ip., n=8), B6 (vitamin B6 7mg/kg/dan 28 dana ip., n=8 ), i MCT+B6 (MCT 50 mg/kg jednom ip. plus vitamin B6 7 mg/kg/dan 28 dana ip., n=8). Četvoronedeljni tretman vitaminom B6 značajno je uticao na određene biohemijske parametre. Aktivnost ključnih antioksidativnih enzima, superoksid dismutaze (SOD) i glutation peroksidaze (GPx) nije se promenila, dok je ukupni glutation (GSH) značajno smanjen u grupi MCT+B6. Nakon toga je usledilo blago smanjenje nivoa ukupne glutationilacije, uočeno u grupi MCT+B6. Parametri oksidativnog oštećenja proteina (reaktivni karbonilni derivati, tiol grupe i nitrotirozin) nisu se značajno promenili u grupi MCT+B6. Uočen je trend povećanja debljine zida desne (RV) i leve (LV) komore u grupi MCT+B6 u poređenju sa kontrolnom (C) grupom, kao i povećanje Ki67 i PCNA pozitivnosti. Ključne reči: srčana insuficijencija, monokrotalin, vitamin B6, oksidativni stres, pacov
Keywords: srčana insuficijencija; monokrotalin; vitamin B6; oksidativni stres; pacov