Hibridne dijagnostičke procedure u evaluaciji melanoma: PET/CT kod uznapredovalog melanoma - Grozdic Milojevic, Isidora (Medicinska istraživanja, 2023)
Cilj ovog rada je bio da utvrdi korisnost 18F-FDG PET/CT u evaluaciji pacijenata sa uznapredovalim melanomom.  Metodologija: U ovu studiju je uključeno 264 uzastopna pacijenta sa uznapredovalim melanomom, koja su upućena na 18F-FDG PET/CT. Kriterijumi za uključivanje su bili: patohistološki verifikovani melanom III/IV stadijuma; odsustvo drugih maligniteta/infekcija; glikemija ≤ 11 mmol/l. Konačnu populaciju činilo je 220 pacijenata. Nakon prvog 18F-FDG PET/CT, obavljen je kontrolni pregled nakon 11.81±7.99 meseci, u cilju procene efikasnost terapije.Rezultati: Patološki 18F-FDG PET/CT je bio prisutan kod 154 pacijenta. Senzitivnost procedure je procenjena na 99% a specifičnost 47%. Nije bilo statistički značajne razlike između 18F-FDG PET/CT nalaza, pola i MDCT pregleda (p>0,05). 18F-FDG PET/CT je pogoršao stejdžing kod 45% pacijenata, posebno onih sa raširenom bolešću. SUV max i ingvinalna lokalizacija bolesti (kod pacijenata sa primarnim tumorom lokalizovanim na donjim ekstremitetima) su uticali na preživljavanjem bez progresije bolesti (PFS), (p < 0,05). SUV max (HR 1,03, p
Keywords: uznapredovali melanom, 18F-FDG PET/CT