Disgerminom u trudnoći: prikaz slučaja - Mihaljević, Olga (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Maligni tumori germinativnih ćelija (MGCT), kao podtip retkih neepitelijalih karcinoma jajnika (NOEC), su najčešći maligni karcinomi jajnika koji se mogu javiti u trudnoći od kojih se disgerminom javlja u svega 38%. Obzirom na retkost ovih entiteta, cilj ovog rada je da prikaže redak slučaj disgerminoma jajnika koji se tokom trudnoče, kao i njegov uticaj na tok i ishod trudnoće.Prikaz slučaja:  Pacijentkinja, drugorotka, starosti 26 godina, primljena je na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u terminu trudnoće zbog bolova po tipu kontrakcija, koji su praćeni bolom u levoj butini sa širenjem ka levoj nozi. Ultrazvukom je uočena čvrsta hipoehogena masa pravilnh kontura, prečnika 125x90 mm uz levu stranu materice, bez slobodne tečnosti u maloj karlici. Obzirom na spontano započinjanje porođaja, doneta je odluka da se trudnoća završi carskim rezom zbog prednjačećeg tumora. Histopatološkim pregledom potvrđen je disgerminom jajnika, ali nakon stejdžing operacije koja je obavljena dva meseca nakon carskog reza, i prethodne imidžing dijagnostike, disgerminom jajnika je potvrđen kao FIGO stadijum IA, što znači da je specifično onkološko lečenje pacijentkinje završeno.Zaključak: Disgerminom jajnika u trudnoći predstavlja veliki izazov u dijagnostici jer je do 50% asimptomatski ili simptomi su nespecifični. Lečenje karcinoma jajnika u trudnoći treba da bude multidisciplinarno i individualizovano, kao i u najboljem interesu za majku i plod. Ukupna petogodišnja stopa preživljavanja kod disgerminoma jajnika je povoljna u više od 90%. Žene sa dijagnozom disgerminoma u trudnoći su mlade i generalno imaju dobar feto-maternalni ishod.
Keywords: Disgerminom jajnika, feto-maternalni ishod, disgerminom u trudnoći, karcinom jajnika, karcinom u trudnoći.