ANTENATAL CORTICOSTEROIDS - BETWEEN BEING A USEFUL DRUG AND POSING A RISK FOR FETAL AND ADULT DEVELOPMENT - Babovic, Ivana; Dotlic, Jelena; Sparic, Radmila; Plesinac, Vera; Plesinac, Jovana; Bila, Jovan; Micic, Jelena; Jovandaric, Miljana; Karadzov Orlic, Natasa; Andjic, Mladen (Medicinska istraživanja, 2023)
Abstrakt: Antenatalna kortikosteroidna terapija (ACST) je veoma značajna u redukciji sekvela prematuriteta respiratornog distres sindroma (RDS),intraventrikularne hemoragije (IVH) kao i nekrotizirajućeg enterokolitisa (NEC). Ova terapija ima kratkotrajne i dugotrajne  neonatalne posledice od smanjenja telesne mase neonatusa na rođenju, rasta mozga, hipertenzije i hipoglikemije i gojaznosti, kao i odloženog neurološkog razvoja.Pored nesumnjivog značaja u maturaciji ploda, ova vrsta terapije podrazumeva i uticaj na programiranje budućeg razvoja i zdravlja tokom detinjstva i zrelog doba . ACST mora biti personalizovana, u vidu jednog kursa, određena indikacijama i procenom očekivanog vremena završavanja porođaja, kako bi se skratilo vreme ekspozicije fetusa delovanju endogenim i egzogenim steroidima.
Keywords: antenatalna kortikosteroidna terapija, programiranje,prematuritet, fetus, neonatus