Kliničke i patohistološke karakteristike lupus nefritisa u pedijatrijskoj i adultnoj populaciji - Nikolic, Gorana; Mioljevic, Ana; Filipovic, Isidora; Radojevic Skodric, Sanja; Zivotic, Maja (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Sistemski lupus eritematozus (SLE) predstavlja autoimuno oboljenje koga karakteriše obilna produkcija antitela, imunih kompleksa, kao i aktivacija sistema komplementa, koja remeti normalnu funkciju i rad mnogih organa, uključujući i rad bubrega. Iako je učestalost pojave SLE kod dece retka, jedna od najčestih manifestacija kod obolele dece je lupus nefritis (LN), dok se kod odraslih obolelih od SLE, lupus nefritis javlja u 23% slučajeva i to češće kod muškaraca. Cilj rada: Cilj ovog rada je bio da se analiziraju klinički (pol, učestalost LN kao prva manifestacija SLE, proteinurija i vrednosti serumskog kreatinina) i patohistološki parametri (učestalost klasa SLE, indeks aktivnosti i hroničnosti, intenzitet imunofluorescentnog bojenja imunoglobulina i kompleksa komplementa, kao i promene na krvnim sudovima) u pedijatrijskoj i adultnoj populaciji bolesnika sa LN. Materijal i metode: U studiji se analiziralo 218 uzoraka bubrežnog parenhima. Pacijenti su podeljeni u dve grupe: pacijenti mlađi od 18 godina (n=35) i pacijenti stariji od 18 godina (n=183). Rezultati: Srednje vrednosti serumskog kreatinina u pedijatrijskoj populaciji (71,6±16,4 µmol/l) su bile statistički značajno niže (p
Keywords: Sistemski lupus eritematozus, Lupus nefritis, pedijatrijska populacija, adultna populacija.