Značaj pozitronske emisione tomografije sa kompjuterizovanom tomografijom 18-fluoro-deoksiglukozom u odnosu na multi-slajsnu kompjuterizovanu tomografiju u rekurentnom karcinomu mokraćne bešike - Veljković, Miloš; Beatovic, Slobodanka; Grozdic-Milojevic, Isidora; Petrovic, Jelena; Odalovic, Strahinja; Stojiljkovic, Milica; Artiko, Vera; Sobic, Dragana (Medicinska istraživanja, 2023)
SažetakUvod: Pozitronska emisiona tomografija sa kompjuterizovanom tomografijom 18-fluoro-deoksiglukozom (18FDG-PET/CT) se još uvek ne koristi u svakodnevnoj kliničkoj praksi za evaluaciju rekurentnog karcinoma mokraćne bešike. Savremeni vodiči prepoznaju značaj 18FDG-PET/CT, ali se još uvek preporučuje kompjuterizovana tomografija (MSCT) za praćenje ovih pacijenata. Cilj: Određivanje slaganja između 18FDG-PET/CT i MSCT nalaza u kategorizaciji pacijenata u N i M stadijum bolesti, kao i slaganje navedenih dijagnostičkih metoda u broju detektovanih lezija.Materijal i metode: 31 pacijent  (22 muškaraca i 9 žena) sa dijagnozom karcinoma mokraćne bešike, prosečne starosti 61.2 ± 9.2 godine,  su uključeni u našu studiju. Zone patološkog nakupljanja 18FDG su interpretirane vizuelno i semi-kvantitativno koristeći maksimalnu standardizovanu vrednost preuzimanja radiofarmaka (SUVmax). Proučavano je slaganje dobijenih nalaza sa prethodnim nalazima MSCT koristeći Kohenov kappa test slaganja, interpretiranog na osnovu Altmanovog kriterijuma.Rezultati: Ukupno slaganje između 18FDG-PET/CT i MSCT za N stadijum bolesti je iznosilo 77% (κ = 0.54 ; umereno slaganje), za N0 stadijum 68%, N2 77%, N3 29%. Za M stadijum, ukupno slaganje je iznosilo 53% (κ = 0.10 ; minimalno slaganje), za M0 39%, M1a 22%, M1b 44%. 18FDG-PET/CT je u N stadijumu bolesti detektovao ukupno 29 lezija, a MSCT 16 lezija, sa slaganjem od 71%, (κ = 0.41 ; umereno slaganje). U M stadijumu bolesti, 18FDG-PET/CT je detektovao 42 lezija, a MSCT 30 lezija, ali slaganje iznosi 52% (κ = 0.07 ; minimalno slaganje).Zaključak: Naši rezultati pokazuju da postoji umereno slaganje između 18FDG-PET/CT i MSCT nalaza u kategorizaciji pacijenata i broju detektovanih lezija u N stadijum bolesti, ali da 18FDG-PET/CT detektuje veći broj lezija. 18FDG-PET/CT takođe detektuje veći broj lezija u M stadijumu bolesti, ali je slaganje sa nalazima MSCT minimalno.
Keywords: rekurentni karcinom mokraćne bešike; PET/CT; MSCT