FAKTORI RIZIKA I LEČENJE TINITUSA KOD ADOLESCENATA - Tomanic, Milena; Belojevic, Goran; Cvorovic, Ljiljana; Mladenovic, Dusan; Ilic Zivojinovic, Jelena; Davidovic, Dragana; Jovanovic, Ana; Djurdjevic, Katarina (Medicinska istraživanja, 2023)
FAKTORI RIZIKA I LEČENJE TINITUSA KOD ADOLESCENATA- Narativna sinteza istraživačkih dokazaMilena Tomanić1, Goran Belojević1, Ljiljana Čvorović2,3, Dušan Mladenović4, Jelena Ilić-Živojinović1, Dragana Davidović1, Ana Jovanović1 and Katarina Đurđević1 SažetakUvod: Tinitus je svesna percepcija zvuka bez spoljašnjeg zvučnog stimulusa. Naziv ovog simptoma potiče od latinske reči tinnire (zvoniti). Zvuk se najčešće percipira kao zujanje, zvonjenje, šištanje, a u manjem broju slučajeva kao glas, muzika ili nekoliko različitih zvukova istovremeno. Tinitus će se kod svakog trećeg čoveka javiti bar jednom u životu, a hronično je prisutan kod 10-15% odraslih. Kod dece i adolescenata, uzrasta od 5 do 19 godina, raspon prevalencije tinitusa je prilično širok (od 5% do preko 40%), u zavisnosti od toga kako je tinitus definisan u studiji. Ovaj rad ima za cilj da pruži najnoviji pregled faktora rizika za nastanak tinitusa i uvid u dosadašnje terapijske pristupe njegovog lečenja kod adolescenata.Metode: Autori su pretraživali baze podataka PubMed, Embase, and Cochrane Review koristeći ključne reči: tinitus, adolescenti, rizično ponašanje, faktori rizika i lečenje. Kriterijum za uključivanje je bio da je članak objavljen na srpskom ili engleskom jeziku bez zadatih vremenskih okvira.Rezultati: Uobičajeni faktori rizika za tinitus među adolescentima su ženski pol, izloženost buci, gubitak sluha, pušenje marihuane, duvana i izloženost pasivnom pušenju, kao i nedostatak sna. Nedavno su uočeni i dodatni faktori rizika povezani sa navikama u ishrani: nedostatak unosa vode, deficit niacina i proteina i konzumacija zaslađenih gaziranih pića, brze hrane i belog umesto integralnog hleba. Rezultati trenutnog lečenja tinitusa, bilo farmaceutski, hirurški ili bihejvioralni su nezadovoljavajući, što izaziva frustraciju kod pacijenata ali i lekara. Trenutno ne postoji registrovani lek za tinitus.Zaključak: Tinitus je jedna od najvećih enigmi moderne medicine. S obzirom da se tinitus još uvek smatra neizlečivim, ukazujemo na glavne faktore rizika među adolescentima na koje je značajno usmeriti primarnu prevenciju. Ključne reči: tinitus, adolescenti, rizična ponašanja, faktori rizika i lečenje.
Keywords: Key Words: tinnitus, adolescents, risk behaviors, risk factors, and treatment.