RELEVANTNOST HOLESTEROLA I TRIGLICERIDA U TRUDNOĆI - Milinčić, Miloš; Dugalić, Stefan; Gojnić, Miroslav (Medicinska istraživanja, 2023)
Holesterol učestvuje u izgradnji svih ćelija organizma, steroidnih hormona i žučnih kiselina. Njegova uloga u trudnoći je od ključnog značaja u vidu sinteze hormona bez kojih začeće i trudnoća ne bi bili mogući, a kasnije u razvijanju fizioloških funkcija fetusa. Trigliceridi kao glavni energetski supstrat služe u normalnom rastu i razvoju ploda. Normalne referentne vrednosti lipidnog statusa u trudnoći još uvek nisu uspostavljene. Dokazano je da povišene, kao i smanjene vrednosti ukupnog holesterola, holesterola lipoproteina velike gustine (HDL-C), holesterola lipoproteina male gustine (LDL-C) i triglicerida (TCG) učestvuju u patološkim stanjima trudnoće – gestacioni dijabetes melitus, preeklampsija, makrozomija, restrikcija rasta, itd. Lečenje dislipidemije je ograničeno zbog nedostatka farmakoloških studija na trudnicama, kao i teratogenog efekta antilipidnih lekova. Ovaj pregledni rad se bavi uticajem holesterola i triglicerida na trudnoću, ishod trudnoće, prenatalnim i postnatalnim uticajem na plod,  kao i mogućnostima trenutnog i budućeg lečenja.
Keywords: Trudnoća; Hiperholesterolemija u trudnoći; Dislipidemija u trudnoći; LDL holesterol u trudnoći, Trigliceridi u trudnoći.