Патологија тумора селарне регије: савремени дијагностички приступ: Pathology of sellar tumours: diagnostic approach - Manojlović Gačić, Emilija; Bosić, Martina; Zaletel, Ivan; Stojanović, Marko; Doknić, Mirjana; Pekić Đurđević , Sandra; Miljić, Dragana; Rašić, Dejan; Glumac, Sofija (Medicinska istraživanja, 2023)
Селарна регија је комплексно подручје које се налази у средини базе лобање, са хипофизом у централном положају и блиским анатомским односом са виталним структурама, што чини основу за развој бројних ендокринолошких и неуролошких стања узрокованих експанзијом или секреторном активносшћу тумора. У овом чланку ћемо обухватити литературу која сагледава хистопатолошке и имунохистохемијске аспекте селарних тумора, заједно са клиничким (претежно ендокринолошким) карактеристикама, које су кључни елементи за постављање дијагнозе. Представићемо хистопатолошки дијагностички алгоритам за најчешће туморе овог региона, неуроендокрине туморе хипофизе, као и туморе задње хипофизе, менингиоме, краниофарингиоме, хордоме, туморе герминативних ћелија, хематолошке малигнитете, метастазе и цисте Раткеовог шпага. Савремени хистопатолошки дијагностички приступ селарним туморима у великој мери зависи од рутинске употребе имунохистохемије за широк спектар антитела, као и од детаљне корелације са ендокринолошким, неуролошким, неурохируршким и неурорадиолошким аспектима, који редукују  диференцијално-дијагностиче дилеме, чиме се омогућава избор најбољих опција за даље лечење пацијената са селарним туморима.
Keywords: селарни тумор, неуроендокрини тумор хипофизе, имунохистохемија