Promene u dijagnostici i lečenju kongenitalne adrenalne hiperplazije - iskustvo tercijernog centra - Milenković, Jana; Milenković, Tatjana; Sedlecki, Katarina; Ilić, Predrag; Martić, Jelena; Mitrović, Katarina; Todorović, Slađana; Marjanović, Marko; Tončev, Jovana; Panić-Zarić, Sanja; Pešić, Danilo; Vuković, Rade (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Kongenitalna adrenalna hiperplazija (KAH) predstavlja skup autozomno recesivnih bolesti koje su prouzrokovane deficitom enzima odgovornih za sintezu hormona nadbubrežne žlezde. Najčešći uzrok KAH je deficit 21-hidroksilaze, koja se prezentuje kao: klasičan oblik sa gubitkom soli, klasičan virilizujući i neklasični oblik. Cilj ovog rada je analiza izmena u dijagnostici i terapiji dece sa KAH tokom prethodnih 15 godina.Materijal i metode: U ovoj retrospektivnoj kohortnoj studiji izdvojeni su pacijenti kojima je u okviru rada službe za endokrinologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije ,,Dr Vukan Čupić’’ utvrđena dijagnoza KAH u periodu od 2007. do 2021. godine. Ispitanici su podeljeni u grupu čija je dijagnoza postavljena u periodu od 2007. do 2014. godine i drugu grupu onih kojima je dijagnoza postavljena od 2015. do 2021. godine. Statistička analiza upotrebom Hi-kvadrat i Mann Whitney U testa je sprovedena upotrebom softvera ,,IBM SPSS ver. 22’’, a značajnim su smatrane p vrednosti
Keywords: congenital adrenal hyperplasia, diagnosis, treatment