ULOGA 18F-FDG PET/CT U PRAĆENJU PACIJENATA SA LARINGEALNIM SKVAMOCELULARNIM KARCINOMOM NAKON TERAPIJE: 18F-FDG PET/CT U PRAĆENJU LARINGEALNOG SCC - petrović, Jelena; Sobic Saranovic, Dragana; Milovanovic, Jovica; Jotic, Ana; Odalovic, Strahinja; Grozdic Milojevic, Isidora; Stojiljkovic, Milica; Artiko, Vera (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Cilj ovog istraživanja je procena dijagnostičke vrednosti pozitronske emisione tomografije/kompjuterizovane tomografije koristeći fluor-18 fluorodeoksiglukozu (18F-FDG PET/CT) u post-terapijskom praćenju laringealnog skvamocelularnog karcinoma (SCC) i preživljavanju. Metode: Pedeset sedam pacijenata (50 muškaraca, 7 žena), proseka godina (68.3±6.7), sa laringealnim SCC nakon terapije je ispitivano u ovoj studiji. Indikacije za 18F-FDG PET/CT su bile: stejdžing nakon operacije, postterapijski restejdžing sa pozitivnim/ekvivokalnim CT, praćenje, sumnja na recidiv na osnovu CT. 18F-FDG PET/CT nalazi su poređeni sa kliničkim praćenjem do 10 godina nakon snimanja. Stepen metaboličke aktivnosti je analiziran vizuelno i semikvantitativno koristeći maksimalnu standardizovanu vrednost preuzimanja radiofarmaka (SUVmax). Rezultati: Pojačana akumulacija radiofarmaka je viđena kod 41 (71.9%) pacijenta koji su smatrani stvarno pozitivnim, fiziološka kod 14 stvarno negativnih pacijenata (24.5%), dok je dvoje (3.5%) smatrano lažno pozitivnim. Sveukupna senzitivnost 18F-FDG PET/CT je 95.3%, specifičnost 100.0%, pozitivna prediktivna vrednost 100.0%, negativna prediktivna vrednost 87.5% i tačnost 96.5%. U 19 slučajeva (33.3%) PET/CT nalazi su značajno uticali na dalji tok lečenja pacijenta. Preživljavanje bez progresije bolesti (PFS) u 18F-FDG pozitivnoj grupi je 41.1±12.7 meseci. Statistički značajna korelacija između SUVmax i PFS nije uočena (p>0.05). Zaključak: 18F-FDG PET/CT je značajna metoda u praćenju laringealnih SCC sa visokom senzitivnošću, specifičnošću, PPV, NPV i tačnošću. Može uticati na tok lečenja pacijenta u značajnom broju. Pacijenti sa negativnim 18F-FDG PET/CT su imali duži PFS od onih sa pozitivnim nalazom, bez statističke značajnosti. SUVmax se nije pokazao kao bitan prediktor PFS kod ovih pacijenata.
Keywords: Ključne reči: PET/CT, laringealni karcinom, 18F-FDG, SUVmax