THE BEGINNINGS OF WORK AND THE RESTORATION OF THE INSTITUTE OF MEDICAL PHYSIOLOGY OF THE FACULTY OF MEDICINE UNIVERSITY OF BELGRADE THROUGH WORK AND CHARACTER OF THE RESTORER PROFESSSOR MILUTIN NEŠKOVIĆ - Djuric, Dragan (Medicinska istraživanja, 2023)
SAŽETAK Sa protokom vremena i u nedostatku kvalitetne arhivske građe, kako na Institutu, tako i naMedicinskom fakultetu, a imajući u vidu „kulturu sećanja”, rad na ovom tekstu koji predstavlja nastavak rada na publikovanoj monografiji povodom obeležavanja 100 godina od osnivanja Instituta za medicinsku fiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i započinjanja nastave, bio je izuzetno izazovan poduhvat. Tekstovi koje su kolege nastavnici ranije objavili u izdanjima fakulteta povodom raznih jubileja, ali i u časopisu „Srpski arhiv“, značajno su pomogli realizaciji ovog poduhvata. Posebno treba istaći spremnost i ljubaznost u pružanju značajnog istoriografskog materijala, dokumenata i fotografija, od strane članova porodica profesora Riharda Burijana iz SAD (Jim Huntington, Richard M. Burian), Milutina Neškovića iz Francuske i Beograda (Nenad i Nikola Nešković) i Božidara Nikolića (Emilija Nikolić Đorić), a zatim od strane mnogobrojnih kolega iz naše zemlje, uključujući i Vojislava Vokija Kostića, sina čuvenih profesora Aleksandra Đ. Kostića i Smilje Joksić-Kostić. Svima dugujem veliku zahvalnost, jer su omogućili da se ovi važni podaci sistematizuju. Ipak, svesan sam da ovo neće biti potpun tekst, koji se pre svega bavio počecima rada i obnovom porušenog Instituta, kao i jednim izuzetnim profesorom i patriotom, prof. dr Milutinom Neškovićem, obnoviteljem porušenog Instituta posle završetka Drugog svetskog rata, čiji lik i delo, kao i čvrstina karaktera, mogu biti uzor budućim generacijama nastavnika i saradnika. Ključne reči: Institut za medicinsku fiziologiju, Medicinski fakultet, Milutin Nešković, Rihard Burijan, Univerzitet u Beogradu