UTICAJ LOKALNIH VIBRACIJA NA MINERALNU GUSTINU KOSTIJU DISTALNE PODLAKTICE - Filipović, Tamara (Medicinska istraživanja, 2023)
Produžena, uglavnom profesionalna, izloženost gornjih ekstremiteta vibracijama može izazvati složen hronični poremećaj poznat kao vibraciona bolest. Pored vaskularnih i neuroloških poremećaja, ovakva izloženost lokalnim vibracijama može izazvati razne poremećaje na kostima u vidu cističnih promena, egzostoza, aseptične nekroze, osteoartritisa, spontanih preloma i osteoporoze.Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita da li postoje promene mineralne koštane gustine na nivou distalne podlaktice kod osoba koje su profesionalno izložene lokalnim vibracijama. U grupi od 31 radnika profesionalno izloženih vibracijama (29 muškaraca i 1 žena) sa neurološkim i/ili vaskularnim znacima vibracione bolesti DXA metodom ispitana je mineralna koštana gustina na nivou distalnog radijusa. Kontrolnu grupu činilo je 25 zdravih ispitanika koji nisu bili izloženi lokalnim vibracijama. Osteopenija je utvrđena kod 14 ispitanika (45,16%), što čini statistički značajnu razliku u odnosu na kontrolnu grupu (p=0,017), gde je osteopenija utvrđena kod 3 ispitanika (12,0%). Osteoporoza nije utvrđena ni kod jednog ispitanika. Analizirajući vrednost T skora za dominantnu (-0,81±0,58 SD) i nedominantnu ruku (-0,62±0,68SD) kod naših ispitanika, nismo pronašli statistički značajnu razliku u prosečnim vrednostima T skora dominantne i nedominantne ruke (p=0,269).  Promene mineralne koštane gustine na nivou distalnog radijusa su česte kod osoba koje su profesionalno izložene vibracijama. DXA pregled distalnog radijusa kod radnika koji su profesionalno izloženi lokalnim vibracijama može pomoći u dijagnostici vibracione bolesti.
Keywords: Vibration disease, bone density, DXA