Kardiogena glavobolja - Cvetković, Ana (Medicinska istraživanja, 2023)
Kardiogena glavobolja je retka po svojoj učestalosti, ali neprepoznata može da produži vreme dijagnostikovanja životno ugrožavajućeg stanja kao što je akutni koronarni događaj. Po svojoj kliničkoj prezentaciji može upućivati na migrensku glavobolju. Čak i u odsustvu klinički i labaratorijski evidentnih znakova dijagnozu kardiogene migrene bi trebalo imati na umu jer je nekada ona  jedini simptom pretećeg koronarnog događaja. Izbor lečenja zavisi od pravilno postavljene dijagnoze, a nesmotreno uključivanje vazokonstriktora kao standardnog terapijskog modaliteta migrene, kod pacijenta sa kardiogenom glavoboljom bi mogla pogoršati ishemiju i životno ugroziti pacijenta. Rešavanje akutnog koronarnog događaja konzervativnim putem, perkutanm koronarnim intervencijama ili koronarnim ‘’by-pass’’-om se otklanja i kardiogenu glavobolju.
Keywords: Ključne reči: Migrena; Kardiogena glavobolja; Sekundarna glavobolja; Akutna srčana ishemija