PRIMENA MAGNETNE ANGIOGRAFIJE KOD DECE SA ARTERIJSKOM HIPERTENZIJOM - ISKUSTVO JEDNOG CENTRA - Cvetković, Mirjana (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Stenoza renalnog krvnog suda (RKS) je uzrok sekundarne arterijske hipertenzije (AH) kod 10% dece. Digitalna subtrakciona angiografija (DSA) je zlatni standard za postavljanje dijagnoze stenoze RKS. Mnogi autori razmatraju MR angiografiju (MRA) kao adekvatnu neinvaznu dijagnostičku metodu koja ne zahteva zračenje.  Cilj ovog rada je analiza iskustva našeg centra u primeni MRA kod dece sa AH. Metod: U ovu retrospektivnu studiju uključeno je 148 pacijenata hospitalizovanih na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu, zbog AH. Nakon inicijalnih ispitivanja, pacijentima je učinjena DSA i/ili MRA.Rezultati: Prema važećim smernicama kod 29/148 pacijenata zbog visoke sumnje na stenozu RKS učinjena je  DSA i dijagnoza potvrđena kod 13/29 (45%). Dijagnostička MRA je učinjena kod 116/119 (97,5%), a kao kontrolna, nakon terapijske revaskularzijacije kod 3/119 (2,5%) pacijenata. Kod 4/116 (3,5%) nalaz je ukazao na stenozu RKS, a kod 44/116 (38%) pacijenata na neku drugu abnormalnost parenhima bubrega i urinarnog trakta ili varijetet RKS. Posle MRA, DSA je urađena kod 7/116 (6%) pacijenata (4 sa nalazom stenoze RKS na MRA, 3 sa kliničkom sumnjom na stenozu RKS i urednim nalazom MRA). Rezultat je bio uredan kod svih. Zaključak: Prema našim rezultatima, opravdano je deci sa visokosuspektnom stenozom RKS, pre DSA, uraditi dijagnostičku MRA, kako bi se kod jednog broja pacijenata sa urednim nalazom izbegla DSA, kao invazivna procedura sa zračenjem. Takođe bi vremenom imali jasniji uvid u senzitivnost i specifičnost MRA kao dijagnostičke metode za stenozu RKS kod dece.
Keywords: Stenoza renalnog krvnog suda, Arterijska hipertenzija, MR angografija, Digitalna subtrakciona angiografija, Deca