Jednoaktna procedura po Mutafu za urođene konstriktivne prstenove - bezbedna i efikasna : Urođeni konstriktivni prstenovi - Vlahovic, Aleksandar; Živković, Milana; Begović , Ninoslav; Dizdarević, Ivan; Vlahović, Nataša (Medicinska istraživanja, 2023)
Uvod: Sindrom amnionskih traka predstavlja retku kongenitalnu malformaciju koja najčešće zahvata ekstremitete, ređe glavu i trup. Nastaje zbog fibroznih traka koje se tokom intrauterinog razvoja obmotavaju oko ploda, pri čemu može doći do akrosindaktilije, kompresije na ekstremitetima, sa ili bez kompromitovanja vaskularizacije, ili u najtežim slučajevima do amputacije različitih delova ekstremiteta. Postoji nekoliko hirurških tehnika za rešavanje  ove anomalije. U ovom radu, prikazali smo naše rezultate koristeći Mutafovu tehniku u jednom aktu. Prikaz pacijenata: Prikazali smo dva deteta sa sindromom amnionskih traka. U prvom slučaju, prikazano je dete sa konstriktivnim trakama na desnoj ruci sa izraženim limfedemom i deformitetom distalno od mesta kompresije. U drugom slučaju, prikazano je dete sa multiplim konstriktivnim trakama na distalnim delovima desne potkolenice sa deformitetima stopala i izraženim linfedemom uz kompromitovanje vaskularizacije. U oba slučaja primenjena je Mutafova tehnika u jednom aktu u opštoj anesteziji. U cilju obezbeđivanja normalne konture ekstremiteta, dizajnirani su pravougaoni “turn-over” režnjevi potkožnog masnog tkiva. Za rekonstrukciju defekta kože, korišćeni su pravougaoni kožni režnjevi. U oba slučaja postoperativni period je protekao uredno. Postignut je zadovoljavajući estetski rezultat. Sa obzirom na to da se radi o tehnici koja se izvodi u jednom aktu, najveća  prednost ogleda se u manjem stresu kod roditelja i deteta, kraćem trajanju anestezije i manjim troškovima hospitalizacije u odnosu na multiple procedure.Zaključak: Mutafova tehnika predstavlja efektivnu i bezbednu tehniku za rešavanje sindroma amnionskih traka u jednom aktu, kojom se postiže normalna kontura ekstremiteta bez limfedema, uz zadovoljavajući izgled ožiljka.
Keywords: Sindrom amnionskih brida, hirurgija, tehnika