UNUSUAL CASE OF COMBINED LARYNGOCELE PRESENTING AS CERVICAL SWELLING: UNUSUAL CASE OF COMBINED LARYNGOCELE PRESENTING AS CERVICAL SWELLING - Jovanović, Anđelina (Medicinska istraživanja, 2022)
Laringokela je vrećasto, patološko proširenje Morganjijevog ventrikulusa, koje nastaje između pravih i lažnih glasnica. Ova promena je ispunjena vazduhom i u kontinuitetu je sa lumenom larinksa. Obično je bez simptoma i slučajno se otkriva u toku radiološke dijagnostike. Prikazujemo slučaj pacijentkinje stare 54 godine koja se javila na pregled zbog bezbolnog otoka na vratu sa leve strane, koji je trajao 8  meseci i  povećavao se na Valsalvin manevar. Povremeno je pacijentkinja bila promukla. Kliničkim otorinolaringološkim pregledomi kompjuterizovanom tomografijom vrata i larinksa našli smo cističnu formaciju, ispunjenu vazduhom, koja se pružala iznad larinksa i širila u bočnu stranu vrata. Laringokelu smo u celini hirurški odstranili spoljašnjim cervikalnim pristupom. Vrat laringokele je ispraćen niz tiroidnu membranu, uz očuvanje gornjeg laringealnog nerva i prateće vaskularne peteljke. Patohistološkim pregledom, utvrđeno je da se laringokela sastoji od respiratornog slojevitog cilindričnog epitela. Laringokele su uglavnom dobroćudne prirode. Ponekad mogu postojati udružene sa karcinomom larinksa ili se mogu pogrešno protumačiti u toku radiološke dijagnostike kao malignitet
Keywords: combined laryngocele, neck swelling, cervical surgical approach