APPLICATION OF FRACTAL AND TEXTURAL ANALYSIS IN MEDICAL PHYSIOLOGY, PATHOPHYSIOLOGY AND PATHOLOGY - Pantic, Igor; Paunović Pantić, Jovana; Radojević - Škodrić, Sanja (Medicinska istraživanja, 2022)
Fraktalna i teksturalna analiza predstavljaju klasu računarskih i matematičkih metoda koje se brzo razvijaju, i koje se odlikuju potencijalno širokom primenom u medicini i biologiji. Poslednjih godina se uspešno koriste za procenu diskretnih promena u morfologiji ćelija i tkiva povezanih sa različitim fiziološkim i patološkim procesima. Prethodno je pokazano da se pojedine ćelije u ranim fazama apoptoze odlikuju promenama u fraktalnim i teksturalnim karakteristikama jedarnog hromatina. Ćelijsko starenje je takođe ponekad povezano sa promenama teksturalnih obrazaca u nekim ćelijskim populacijama. Do sada su algoritmi veštačke inteligencije zasnovani na teksturalnim podacima dobijenim iz matriksa simultanog pojavljivanja sivih intenziteta rezolucionih jedinica, uspešno primenjeni za predviđanje oštećenja ćelija u in vitro uslovima, pri čemu su neuronske mreže postigle najbolje performanse. U budućnosti će morati da se reši nekoliko metodoloških pitanja i izazova u vezi sa upotrebom fraktalnih i teksturalnih metoda pre njihovog uvođenja u savremenu kliničku praksu. Ovaj kratki pregledni rad se fokusira na nedavna istraživanja o primeni fraktalnih i teksturalnih metoda u eksperimentalnoj fiziologiji i srodnim oblastima.