PREOPERATIVE ANXIETY: AN IMPORTANT, BUT NEGLECTED ISSUE - Jovanović, Ksenija; Kalezić, Nevena; Šipetić Grujičić, Sandra (Medicinska istraživanja, 2022)
Preoperativna anksioznost se odnosi na stanje nelagodnosti uzrokovano predstojećom operacijom, anestezijom, samom bolešću ili hospitalizacijom. Iako incidencija preoperativne anksioznosti varira u širokom rasponu, većina hirurških pacijenata iskusi barem mali stepen anksioznosti pre operacije, te je anksioznost česta u preoperativnom periodu. Specifičan faktor koji najviše doprinosi nastanku perioperativne anksioznosti do sada nije identifikovan. Ipak, uznapredovale godine starosti i ženski pol su dosledno označeni kao nezavisni prediktori nastanka preoperativne anksioznosti. Za procenu i merenje nivoa preoperativne anksioznosti, u poslednjih nekoliko decenija predložen je veliki broj različitih skala. S obzirom da je pokazano da je visok nivo preoperativne anksioznosti povezan sa značajnim postoperativnim komplikacijama i da može značajno uticati na ishode hirurškog lečenja, ovaj problem svakako ne bi trebalo zanemariti. Pravovremena identifikacija anksioznih bolesnika i primena odgovarajućih terapijskih mera preoperativno, značajno može smanjiti incidenciju preoperativne anksioznosti i komplikacija do kojih ona može dovesti.
Keywords: preoperative anxiety; postoperative complications; incidence; measurement.