EXPLORING E-HEALTH LITERACY AMONG STUDENTS OF SPORTS VS. MEDICAL STUDENTS - Gazibara, Tatjana; Cakic, Jelena; Cakic, Milica; Zejnelagic, Redzeb; Popovic, Aleksandra; Grgurevic, Anita (Medicinska istraživanja, 2022)
Uvod/cilj: U literaturi nema dovoljno podataka o elektronskoj zdravstvenoj pismenosti (EZP)među studentima. Cilj ovog istraživanja bio je da se procene potencijalne razlike u EZP izmeđustudenata sporta i medicine.Materijal i metode: Od aprila do oktobra 2017. godine sproveli smo studiju preseka na Fakultetusporta i fizičkog vaspitanja i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Srbija. Uključenoje ukupno 89 studenata sporta i 301 student medicine. Studenti su popunjavali skalu za procenuEZP - eHEALS.Rezultati: U poređenju sa studentima sporta, studenti medicine su imali značajno viši skor naeHEALS-u (27 prema 30, redom p=0,008). Takođe, studenti medicine su bili dva puta sigurnijiod studenata sporta u tome gde da pronađu korisne onlajn izvore informacija o zdravlju i kako dakoriste onlajn zdravstvene informacije. Nismo dobili značajan hijerarhijski model linearneregresije za faktore koji doprinose boljoj EZP među studentima sporta. Kod studenata medicinezabeleženo je da su osobe ženskog pola, život van glavnog grada pre studija, mlađi uzrast priprvom korišćenju interneta, korišćenje veb-sajtova u vezi sa zdravljem i aplikacija za pametnetelefone, kao i slabiji uticaj onlajn zdravstvenih informacija na donošenju odluka bili povezani saboljom ocenom EZP.Zaključak: Studenti medicine su bili sigurniji u svoju EZP u poređenju sa studentima sporta.Moguće je da faktori koji utiču na bolju EZP zavise od studijskog programa
Keywords: elektronska zdravstvena pismenost; studenti; medicina; sport; fizicka kultura