Primena omalizumaba u terapiji refraktorne hronične spontane urtikarije - naše iskustvo - Dašić, Aleksandra (Medicinska istraživanja, 2022)
Uvod: Pacijenti sa refraktarnim oblikom hronične spontane urtikarije (HSU) predstavljaju značajan izazov u kliničkoj praksi. Iako su brojne studije ispitivale terapijske efekte omalizumaba kod pacijenata sa refraktarnom HSU, mnoga pitanja su još uvek bez odgovora.Cilj: Prikazati iskustvo primene omalizumaba kod pacijenata sa refraktarnim oblikom hronične spontane koprivnjače.Materijal i metode: Sprovedena je retrospektivna studija pregleda istorija bolesti pacijenata sa refraktarnom HSU koji su lečeni omalizumabom tokom perioda od dve godine.Rezultati: Osam pacijenata sa HSU su lečeni omalizumabom od januara 2018. do decembra 2019. godine. Prosečno trajanje HSU iznosilo je 49,9 meseci (3-180). Pre započinjanja terapije omalizumabom kod pacijenata su zabeleženi visoka prosečna vrednost sedmodnevnog testa aktivnosti koprivnjače (TAK7) koji je iznosio 31,3 (12-42) i nizak prosečan rezultat testa kontrole koprivnjače (TKK) - 4,1 (0-8). Kod svih pacijenata je pre uvođenja omalizumaba u terapiju bila potrebna primena četvorostruke doze antihistaminika, montelukasta i kortikosteroida za postizanje makar parcijalne kontrole bolesti. Terapija antimalarikom je pokušana kod dva pacijenta, a dapsonom kod tri, bez terapijskog efekta. Kod većine pacijenata zabeleženi su brojni neželjeni efekti kortikosteroidne terapije. Omalizumab je primenjivan u dozi od 150mg ili 300mg subkutano svake 4 nedelje tokom bar 3 meseca. Povoljan terapijski odgovor na omalizumab su imali svi pacijenti, uz obustavu primene kortikosteroida. Nisu zabeleženi značajniji neželjeni efekti terapije omalizumabom.Zaključak: Omalizumab predstavlja efikasnu terapijsku opciju koja omogućava smanjenje upotrebe kortikosteroida i postizanje kontrole bolesti kod pacijenata sa refraktarnim oblikom HSU, čak i kad se primeni u nižim dozama (150mg) i tokom kraćeg vremenskog perioda. Ovo je od posebnog značaja kad je dostupnost leka određena finansijskim aspektom.
Keywords: hronična spontana urtikarija, refraktarnost, omalizumab