Organizaciona posvećenost zdravstvenih radnika u privatnom sektoru - Dugalic, Stefan; Santric- Milicevic, Milena; Stanisavljevic, Dejana; Gutic Vukobrat , Bojana; Gojnic, Miroslava; Macura, Maja; Bozic, Dragana; Stanisavljevic, Tamara; Petronijevic, Milos; Vrzic- Petronijevic, Svetlana; Petronijevic, Milica; Todorović, Jovana (Medicinska istraživanja, 2022)
Uvod: Organizacijska posvećenost je definisana kao ,,psihološki odnos pojedinca sa organizacijom''. Cilj ovog istraživanja bio je da se analizirana ogrganizaciona afektivna i normativna posvećenost mladih zdravstvenih radnika, kao i faktori povezanisa sa doživljenom podrškom koju imaju od svoje radne organizacije, kao i da se identifikuju mogućnosti za unapređenje posvećenosti zaposlenih koju imaju za svoje ustanove.Metod: Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi ,,Fizio Vračar'' u Beogradu. Korišćen je Mejer Alenov upitnik sa 24 pitanja. Istraživanje je sprovedeno tokom treće nedelje maja 2018, a 30 fizioterapeuta oba pola, medijane starosti od 29,9 godina je dobrovoljno popunilo anonimni upitnik. Rezultati: Potrvđena je hipoteza istraživanja: normativna posvećenost ustanovi je smanjivana sa povećanjem podrške (r=-0,526; p
Keywords: healthcare employees, work environment, perception, organizational support, affective commitment, normative commitment, work psychology, human resources management