KOMORBIDITETI AUTOIMUNIH BOLESTI KOD OSOBA SA MULTIPLOM SKLEROZOM U POPULACIJI BEOGRADA: AUTOIMUNI KOMORBODOTETI U MULTIPLOJ SKLEROZI - Marić, Gorica; Tamas, Olivera; Jovanovic, Aleksa; Veselinovic, Nikola; Ivanovic, Jovana; Jovicevic, Vanja; Andabaka, Marko; Ilic, Milos; Mesaros, Sarlota; Pekmezovic, Tatjana; Drulovic, Jelena (Medicinska istraživanja, 2022)
Cilj rada: Analiza opterećenja autoimunim komorbiditetima osoba sa multiplom sklerozom (MS) u populaciji Beograda na osnovu podataka populacionog MS registra.Materijal i metode: Sprovedena je deskriptivna epidemiološka studija. Izvor podataka bio je populacioni registar za MS Beograda. Prevalencija različitih autoimunih komorbiditeta je računata kao proporcija osoba sa tim komorbiditetom među svim osobama u registru i prikazana sa odgovarajućim 95% intervalom poverenja (IP). Prevalencija je određivana za dan 31. decembar 2021. godine.Rezultati: Ukupna prevalencija svih autoimunih komorbiditeta iznosila je 5,80% (95% IP 4,98-6,73), odnosno ukupno je registrovano 165 komorbiditeta kod 2841 osobe sa MS u registru za područje Beograda na dan 31. 12. 2021. godine. Najviša prevalencija je zabeležena za autoimunu bolest štitaste žlezde (4,26%, 95% IP 3,55-5,07). Najviša uzrasno-specifična prevalencija registrovana je u uzrastu 50-59 i 60-69 godina, sa višim vrednostima u ženskoj populaciji u svim uzrastima. Statndardizovana prevalencija autoimunih komorbiditeta iznosila je 0,05/100.000 za oba pola, 0,03/100.000 u populaciji muškaraca i 0,07/100.000 u populaciji žena. Prevalencija autoimunih komorbiditeta kod osoba sa relapsnom formom MS bila je 5,5%, a kod primarno-progresivne forme 4,9%, bez statističke značajnosti (χ2=5,118; p=0,163)Zaključak: Rezultati naše studije pokazali su da je prevalencija autoimunih komorbiditeta kod osoba sa MS u populaciji Beograda u skladu sa onom dobijenom u drugim studijama. Očekivano, prevalencija je rasla sa uzrastom i bila je viša u populaciji žena. Najčešći autoimuni komorbiditet je autoimuna bolest štitaste žlezde.
Keywords: prevalencija, registar, autoimuna bolest štitaste zlezede