MULTIVARIJANTNI LOGISTIČKI MODEL KLINIČKIH PREDIKTORA DUŽINE HOSPITALIZACIJE NAKON APENDEKTOMIJE: Multivariate Logistic Model Of Length Of Stay After Appendectomy - Doklestić, Krstina S; Lončar, Zlatibor; Bukumirić, Zoran (Medicinska istraživanja, 2022)
UVOD Apendektomije su zanimljive jer su najčešće hitne abdominalne operacije, smatraju se jednostavnom procedurom, a imperativ je brz oporavak meren dužinom boravka u bolnici (DBB). Ali to nije uvek slučaj u kliničkoj praksi, hospitalizacija se može produžiti, a pitanje je koji faktori na to utiču.METODEMultivarijantni logistički model prediktora DBB analiziran je na osnovu kliničkih podataka 446 pacijenata koji su podvrgnuti operaciji slepog creva na Klinici za urgentnu hirurgiju u Beogradu. Pacijenti su podeljeni u kratku DBB grupu (KDBB, ≤3 dana, 157 pacijenata) i u dugu DBB grupu (DDBB, >3 dana, 289 pacijenata).REZULTATIUtvrđene su značajne razlike između grupa u pogledu starosti (p
Keywords: Dužina boravka u bolnici (DBB), Laparoskopska apendektomija (LAP) Otvorena apendektomija sa minimalnim rezom (OAMR)