Uloga perinatologije u prevenciji nepotrebnog gubitka trudnoće i smanjenja stope rađanja - Dugalic, Stefan; Stanisavljevic, Dejana; Petronijevic, Milos; Stefanovic, Aleksandar; Vrzic-Petronijevic, Svetlana; Stefanovic, Katarina; Gutic Vukobrat , Bojana; Gojnic , Miroslava; Macura, Maja; Bozic, Dragana; Stanisavljevic, Tamara; Petronijevic, Milica; et al. (Medicinska istraživanja, 2022)
Uvod: Savremena perinatologija zahteva kontinuirano unapređenje doktrina I protokola. Gubitak trudnoće se smatra neoprostivim, a mogućnost za održavanje rizičnih trudnoća bi mogao da utiče na povećanje stope rađanja, kojoj težimo kao društvo. Cil jovog istraživanja bio je da opišemo opterećenje gubitkom trudnoća u populaciji žena sa naslednim trombofilijama.Metod: U istraživanje su uključene sve žene sa naslednim trombofilijama upućene na Kliniku za Ginekologiju I akušerstvo, Kliničkog Centra Srbije između 2016 i 2018. godine, koje su praćene do porođaja. Pacijentkinje su podeljene u dve grupe.Rezultati: Ukupno je 180 pacijentkinja bilo u svojoj prvoj trudnoći, dok je njih 178 imalo prethodne trudnoće. Ukupno je 153 od 178 njih imalo gubitak prethodne trudnoće. 12 pacijentkinja sa antikoagulantnom terapijom imalo je FMU, 49 je imalo missed pobačaj, 54 je imalo spontani pobačaj u drugom trimestru, 4 pacijentkinje su i male i FMU i missed, 9 njih je imalo missed I spontani pobačaj u drugom trimestru, jedna pacijentkinja je imala sva tri nepovoljna ishoda. U svim prethodnim trudnoćama, ukupno je rođeno 92 bebe iz 313 trudnoća, dok je sa antikoagulantnom terpaijom rođeno 173 bebe iz 151 trudnoće.Zaključak: Pacijenkinje sa antikoagulantnom terapijom imaju značajno visoko opterećenje sa prethodnim gubicima trudnoće.Ključnereči: trudnoća; gubitak trudnoće; nasledne trombofilije.