Socijalne karakterisitke i karakterisitke stila života među onima koji se bave sportskim klađenjem u Srbiji - Dugalic, Stefan; Terzic-Supic, Zorica; Kilibarda, Biljana; Mravcik, Viktor; Stanisavljevic, Dejana; Stanisavljevic, Tamara; Piperac, Pavle; Todorovic, Jovana; Gojnic, Miroslava (Medicinska istraživanja, 2022)
Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita prevalencija sportskog klađenja u poslednjih mesec dana u Srbiji, kao i povezanost sportskog klađenja sa socijalnim karakterisitkama i karakteristikama stila života. Metod: Sprovedena je sekundarna analiza podataka iz Navionalnog istraživanja o stilovima života u Srbiji: zloupotreba supstanci i kockanje koje je sprovedeno 2014. godine.Rezultati: 10% učesnika u istraživanju je navelo sportsko klađenje tokom poslednjih 30 dana. Sportsko klađenje je bilo povezano sa muškim polom, stanovanjem u urbanism sredinama, srednjoškolskim obrazovanjem, zaposlenošću. Pored toga, psortsko klađenje je bilo povezano sa teškim epizodičnim opijanjem tokom poslednjih 30 dana, korišćenjem lekova za smirenje bez lekarskog recepta, nisko/umereno rizičnim i problematičnim kockanjem u poređenju sa onima koji se ne kockaju, ali nije bilo povezano sa pušenjem duvana ili korišćenjem psihoaktivnih supstanci.Zaključak: Povezanost sportskog klađenja sa rizičnim ponašanjima među mladim muškarcima predstavlja znak upozorenja za sve one koji se bave javnim zdravljem.Ključne reči: sportsko klađenje; faktori; kockanje; problematično kockanje.