VENTRICULAR TACHYCARDIA AND HYPERTENSIVE CRISIS INDUCED BY ROUTINE NEUROMUSCULAR BLOCKADE REVERSAL – A CASE REPORT AND LITERATURE REVIEW - Jovanović, Ksenija; Trailović, Ranko; Mutavdzic, Perica; Tomić, Ivan; Sladojević, Miloš; Dimić, Andreja; Dragaš, Marko; Kočar, Igor; Davidović, Lazar (Medicinska istraživanja, 2022)
Uvod: Reverzija dejstva miorelaksanasa može dovesti do nastanka kardiovaskularnih poremećaja tokom buđenja iz anestezije. Prikazujemo vaskularnog bolesnika kod koga je došlo do nastanka ventrikularne tahikardije i hipertenzivne krize, neposredno nakon započinjanja reverzije neuromuskularne blokade.Prikaz slučaja: Muškarac, star 56 godina, primljen je u našu ustanovu radi hitnog operativnog lečenja ishemije levog ekstremiteta. Osim hipertenzije, bolesnikova anamneza je bila negativna na druga značajna akutna ili hronična oboljenja. Rutinske preoperativne analize, EKG i ehokardiografija pokazale su uredne nalaze. Bolesnik je hitno podvrgnut transpoplitealnoj trombektomiji u uslovima opšte endotrahealne anestezije. Prilikom započinjanja reverzije neuromuskularnog bloka (kombinacijom razblaženog rastvora atropina  i neostigmina, u dozi od 1mg, odnosno 2,5mg), dolazi do pojave ventrikularne tahikardije praćene hipertenzivnom krizom. Gasne analize arterijske krvi i vrednosti elektrolita su bile u referentnim granicama u tom momentu. Adekvatne terapijske mere su odmah preduzete, te se kod bolesnika ubrzo ponovo uspostavlja sinusni ritam. Kasnije, serijski EKG zapisi pokazuju negativne T talase u prekordijalnim odvodima, uz trend porasta vrednosti troponina I (u rasponu od 0,59 do 5,45 μg/L). Na učinjenoj koronarografiji nisu postojale značajne stenoze koronarnih krvnih sudova. Tokom naredna tri dana, dolazi do rezolucije ishemijskih promena na EKG-u i bolesnik je hemodinamski stabilan, te je, petog dana posle operacije otpušten iz bolnice, dobrog opšteg stanja.Zaključak:  Savetuje se pažljiva primena kombinacije atropina i neostigmina, a maligni poremećaji ritma moraju biti pravovremeno prepoznati i tretirani od strane anesteziologa, u cilju postizanja zadovoljavajućih rezultata hirurškog lečenja.
Keywords: neuromuscular blockade reversal; ventricular tachycardia; hypertensive crisis.