Recovering quality of life in outpatients with psychosis spectrum disorders and its association with the symptom domains - Marić, Nađa (Medicinska istraživanja, 2022)
Kvalitet života (QoL) se može definisati kao percepcija ličnedobrobiti i blagostanja i važan je pokazatelj funkcional-nosti osoba sa poremećajima iz spektra psihoza (PSD). Ciljaktuelnog istraživanja koje se odnosi na vanbolničke pa-cijente sa PSD je da se ispita postoji li povezanost QoL sajačinom pojedinih grupa simptoma posmatranih kroz petsindroma. Hipoteza rada je da će QoL biti niži kod osoba saizraženijim negativnim i afektivnim sindromom.Uključeno je 68 ispitanika, od kojih su prikupljeni so-cio-demografski i klinički podaci i koji su bili dispanzer-ski pacijenti sa dijagnozama F20.x-29 (MKB-10) u stabil-noj fazi osnovnog poremećaja. Simptomi su procenjenikorišćenjem kratke psihijatrijske skale procene (BPRS-E),a zatim su računate vrednosti za pet sindoma: pozitivni,negativni, afektivni (anksiozno/depresivni spektar), sin-drom aktivacije i sindrom dezorganizacije. Za ispitivanjeQoL korišćena je skala sa 10 stavki (ReQoL) kojom se merikvaliteta života tokom oporavka pacijenata.Ispitanici su u proseku (SD) bili stari 43.3 (11.0) godine(60.3% muškog pola). ReQoL je u proseku (SD) iznosio25.4 (8.4), dok je na BPRS-E zabeležena srednja vrednost(SD) od 1.9 (0.5). Socio-demografski parametri (pol, obra-zovni nivo ili bračni status) nisu bili povezani sa BPRS-Eili QoL. S druge strane, od kliničkih parametara linear-nom regresijom je pokazano da su dva od pet sindromabila značajno povezana sa QoL: afektivni sindrom (β co-eff.=-.717, p<.001) i negativni sindrom (β coeff.=-.299,p=.001).Aktuelno ispitivanje klinički stabilnih vanbolničkih paci-jenata sa poremećajima iz spektra psihoza ukazalo je daafektivni simptomi (anksiozno/depresivni spektar) imajunajjači uticaj na QoL. Ova informacija je korisna kliniča-rima jer ukazuje gde treba usmeriti napore da bi se po-boljšao ishod lečenja osoba sa poremećajima iz spektrapsihoza.
Keywords: Quality of Life, Psychotic Disorders, Symptom domains, Outpatients