UTICAJ METABOLIČKIH PARAMETARA NA VELIČINU I SUBKLASU LDL I HDL KOD ADOLESCENATA SA DIJABETESOM TIP 1: LIPOPROTEINSKE FRAKCIJE KOD ADOLESCENATA SA DIJABETESOM TIP 1 - Kovačević, Smiljka; Zdravković, Vera; Đorđević, Stefan; Ješić, Miloš M; Zeljković, Aleksandra; Dejana Stanisavljević; Vuković, Milica; Ješić, Maja D (Medicinska istraživanja, 2022)
Uvod Promene u serumu veličine i potklasa lipoproteina male gustine (LDL) i lipoproteina velike gustine (HDL) doprinose aterogenezi kod koronarne arterijske bolesti kod pacijenata sa dijabetesom.Cilj radaCilj rada je procena uticaja metaboličkih parametara na veličinu i podklasu LDL i HDL kod adolescenata sa dijabetesom tipa 1.Metode radaU studiju preseka bilo je uključeno 43 adolescenta (23 žene, 20 muškaraca) sa dijabetesom tipa 1 prosečne starosti 15,09 ± 1,94 godina, sa prosečnim trajanjem bolesti od 5,86 ± 3,08 godina. Čestice LDL i HDL razdvojene su elektroforezom u gradijentnom poliakrilamidnom gradijentu, dok su parametri serumskih lipida određeni rutinskim laboratorijskim metodama.Rezultati Pacijenti sa neadekvatnom metaboličkom kontrolom (HbA1c ≥ 7,5%) imali su veću srednju vrednost triglicerida (TG) (p = 0,041), veći udeo malih, gustih čestica LDL (p = 0,045), veći udeo potklasa LDL IIA (p = 0,03) i manji prečnik LDL -a (p = 0,02) i prečnika HDL -a (p = 0,04) od pacijenata sa optimalnom metaboličkom kontrolom (HbA1c
Keywords: tip 1 dijabetes, adolescenti, HDL, LDL