Transient tachypnea of the newborn – need for supplemental oxygen and possible complications - Jakovljević, Tamara (Medicinska istraživanja, 2022)
Tranzitorna tahipneja novorođenčeta (TTN) predstavlja samoograničavajući proces, koji zahteva primenu invazivne oksigenoterapije. Cilj ovog rada je da se ispita uticaj gestacijske starosti i načina porođaja na incidenciju TTN, pojava komplikacija, potreba za oksigenoterapijomi dužina njene primene.Ova retrospektivna studija je obuhvatila podatke o deci rođenoj tokom perioda od godinu dana. Na osnovu kriterijuma za uključenje i isključenje iz studije izdvojena su novorođenčad sa TTN. Ispitivana je dužina primenjene oksigenoterapije i procena pojave TTN komplikacija. Kod 77,3% slučajeva, TTN je bila blagog kliničkog toka, sa potrebom za oksigenoterapijom u inkubatoru. Sta-tističkom analizom je pokazano da ne postoji značajna razlika u dužini primene oksigenoterapije posmatrano u odnosu na način završetka porođaja, kao i u odnosuna gestacijsku nedelju rođenja. Dvoje novorođenčadi jerazvilo kliničku sliku perzistentne plućne hipertenzije, akod jednog je došlo do razvoja pneumotoraksa. TTN u većini slučajeva ne zahteva potrebu za invazivnom respiratornom potporom. Perzistentna plućna hipertenzi-ja i sindrom curenja vazduha su vrlo retke, ali moguće komplikacije TTN.
Keywords: Transient Tachypnea of the Newborn; Gestational Age; Cesarean Section; Oxygen Inhalation Therapy