DEVET NAJČEŠĆIH ZABLUDA U DIJAGNOSTICI I LEČENJU GLAUKOMA - Bozic, Marija (Medicinska istraživanja, 2025)
Dijagnostika i lečenje glaukoma su značajno napredovali u poslednjih 20 godina, ali su i dalje u svakodnevnoj oftalmološkoj praksi prisutne neke zablude u vezi sa ovom grupom bolesti. Cilj ovog preglednog rada je da se ukaže na najčešće zablude u dijagnostici i lečenju glaukoma, što bi trebalo da utiče na podizanje kvaliteta lečenja naših pacijenata. U revijskom radu su analizirani naučni radovi publikovani u PubMed databazi do 30.6.2025. godine sa ključnim rečima: glaukom, pogrešno shvatanje, merenje intraokularnog pritiska. Neke od najčešćih zabluda u dijagnostici i lečenju glaukoma su u vezi sa načinom merenja intraokularnog pritiska, vremenom kada se merenje obavlja, oduzimanjem-dodavanjem vrednosti prema nomogramu za pahimetriju, zabrani unosa kofeina kod glaukoma i preporukama za fizičku aktivnost kod svih oblika glaukoma. Iako je postignut značajan napredak u dijagnostici i lečenju glaukoma, i dalje postoje određene zablude među oftalmolozima koje se moraju rešiti kako bi se poboljšali ishodi lečenja i kvalitet života pacijenata.