PRIKAZ SLUČAJA TEŠKE KONGENITALNE INFEKCIJE CITOMEGALOVIRUSOM: PREVENCIJA I MOGUĆNOSTI LEČENJA - Uljarevic, Jelica; Stankovic, Marko; Drobnjak, Suzana; Tosovic, Gordana; Karadzov Orlic, Natasa (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Humani citomegalovirus (CMV) je vodeći uzrok kongenitalnih infekcija širom sveta. Može dovesti do ozbiljnih kliničkih manifestacija koje vode trajnom invaliditetu inficirane dece. Za razliku od drugih izazivača kongenitalnih infekcija, fetalna CMV infekcija može biti posledica primarne infekcije u trudnoći, ali i reinfekcije. Prikaz pacijenta: Predstavljamo slučaj kongenitalne CMV infekcije koja je ustanovljena u trećem trimestru trudnoće, nakon pojave ozbiljnih fetalnih anomalija. Pacijentkinja je upućena na našu kliniku u 35. nedelji trudnoće komplikovane teškim zastojem u rastu ploda i anomalijama centralnog nervnog sistema, koje su viđene ultrazvučnim pregledom i magnetnom rezonancom: smanjena kortikalna girifikacija i visoko suspektna “band heterotopija” (diferencijalna dijagnoza: lizencefalija), dilatacija temporalnih i okcipitalnih rogova bočnih komora sa intraventrikularnim septama, hipoplazija vermisa, zone T2 hiperintenziteta. Serološko testiranje je ustanovilo pozitivna IgM i pozitivna IgG antitela za CMV sa visokim aviditetom (91,7%). Dijagnostičkom amniocentezom (PCR analiza) dobijen je pozitivan rezultat za CMV. Pacijentkinja je informisana o lošoj prognozi kongenitalne CMV infekcije, naročito u prisustvu opisanih anomalija centralnog nervnog sistema, nakon čega je zatražila prekid trudnoće. Zaključak: S obzirom da se radi o najčešćoj kongenitalnoj infekciji, potrebno je raditi na informisanju trudnica o načinima primarne prevencije. Paralelno fokus istraživanja treba biti na pronalaženju metoda pravovremene detekcije i lečenja infekcije, u cilju prevencije teških formi bolesti.