PROGNOSTIČKI ZNAČAJ INDEKSIRANOG UDARNOG VOLUMENA KOD ASIMPTOMATSKIH PACIJENATA SA UMERENOM DO TESNOM AORTNOM STENOZOM I OČUVANOM EJEKCIONOM FRAKCIJOM LEVE KOMORE - Aleksandric, Srdjan; Miljkovic, Nina; Tomovic, Sara; Juricic, Stefan; Djokovic, Aleksandra; Boskovic, Nikola; Dedic, Srdjan; Ostojic, Marina; Ristic, Marija; Busic, Ivan; Zivic, Katarina; Sarenac, David; et al. (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod i cilj: Da li i kad intervenisati kod asimptomatskih pacijenata sa umerenom do tesnom aortnom stenozom (AS) i očuvanom ejekcionom frakcijom leve komore (EFLK) još nije definitivno utvrđeno. Kod pacijenata sa aortnom stenozom nizak protok preko aortne valvule se definiše kao indeksiran udarni volumen (UVi) ≤35ml/m2. Cilj našeg rada je bio da utvrdimo odnos između UVi i ukupnog mortaliteta, kao i prognostički značaj sniženog UVi kod asimptomatskih pacijenata sa umerenom do tesnom AS, visokim srednjim gradijentom (Psrednje) preko aortne valvule i očuvanom EFLK. Metode: U studiju je uključeno 121 asimptomatskih bolesnika (69 muškaraca, srednje životne dobi 66±11 godina) sa umerenom do tesnom AS (površina aortnog ušća ≤1,5cm2), visokim Psrednje preko aortnog zaliska (≥40mmHg) i očuvanom EFLK (>50%). Medijana perioda praćenja pacijenata je iznosila 38 meseci (IQR 35-42 meseca). Rezultati: Tokom perioda praćenja umrlo je deset pacijenata (8%). Ukupna smrtnost je bila značajno veća u grupi AS-bolesnika sa UVi ≤35ml/m2 u odnosu na grupu AS-pacijenata sa UVi >35ml/m2 (15% vs. 4%, p<0,045). Kumulativna incidenca ukupnog mortaliteta je bila značajno veća u grupi AS-bolesnika sa UVi ≤35ml/m2 u odnosu na grupu AS-pacijenata sa UVi >35ml/m2 (log-rank p-value 0,035). Nakon prilagođavanja sa svim značajnim prediktorima mortaliteta, UVi se pokazao kao najznačajniji prediktor ukupnog mortaliteta u srednjeročnom periodu praćenja (adjusted-HR: 0,870; 95%CI: 0,801–0,945; p=0,001). Zaključak: UVi je značajan prediktor ukupnog mortaliteta kod asimptomatskih bolesnika sa umerenom do tesnom AS, visokim srednjim gradijentom preko aortnog zaliska i očuvanom EFLK.