HIRURŠKI ZNAČAJ ANATOMSKIH VARIJACIJA PARATIREOIDNIH ŽLEZDA - Milic, Ljiljana; Cuk, Vladica; Juloski, Jovan; Tomic, Ratomir; Surlan, Marko; Starcevic, Ana (Medicinska istraživanja, 2025)
Solidno razumevanje hirurške anatomije paratiroidnih žlezda zasniva se na temeljnom poznavanju njihovog embrionalnog razvoja. Anatomske varijacije u broju, morfologiji, vaskularizaciji i lokalizaciji paratiroidnih žlezda predstavljaju izazov tokom hirurške eksploracije vrata, kako u lečenju hiperparatiroidizma (HPT), tako i u hirurgiji štitne žlezde. Kod oko 2,3% pacijenata koji se podvrgavaju tiroidektomiji, dolazi do incidentne paratiroidektomije. Cilj našeg pregleda je da istaknemo učestalost anatomskih varijacija u lokalizaciji, broju, morfologiji i vaskularizaciji paratiroidnih žlezda, kao i značaj ovih anatomskih varijacija u hirurškom lečenju funkcionalnih poremećaja paratiroidnih žlezda. Dobro poznavanje embriološkog razvoja i anatomije vrata je od suštinskog značaja u hirurgiji paratiroidnih žlezda. Savremene dijagnostičke metode snimanja koje se koriste u hirurgiji paratiroidnih žlezda nemaju tako visoku osetljivost i specifičnost kao u drugim hirurškim oblastima i značajno povećavaju troškove lečenja. Uspeh hirurškog lečenja u velikoj meri zavisi od znanja i iskustva hirurga. Ako se paratiroidne žlezde ne pronađu na svojim uobičajenim lokacijama, mora se izvršiti opsežna bilateralna eksploracija vrata. U međuvremenu, paratiroidni adenomi koji se nalaze u medijastinumu ispod aortnog luka zahtevaju specijalizovan dijagnostički i hirurški pristup. Merenje intraoperativnog nivoa PTH (ioPTH) povećava stopu uspeha hirurških intervencija.