VEOMA RETKA LOKALIZACIJA METASTAZA KARCINOMA DOJKE U ZIDU MOKRAĆNE BEŠIKE - Inic, Zorka; Milovic-Kovacevic, Marijana; Zivkovic, Ognjen; Zegarac, Milan; Buta, Marko; Petrovic, Ognjen; Markovic, Ivan (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Kao najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena širom sveta, karcinom dojke ima izuzetno visok incidence i stopu mortaliteta i stoga predstavlja ozbiljan javno zdravstveni problem. Metastaze karcinoma dojke u zidu bešike predstavljaju izazov u dijagnozi jer je to retka i ponekad asimptomatska bolest. Cilj ovog rada je da predstavi retki slučaj metastaze mokraćne bešike koja potiče iz invazivnog lobularnog karcinoma dojke i da naglasi značaj prepoznavanja atipičnih mesta metastaziranja. Prikaz slučaja: Žena stara 58 godina sa trogodišnjom istorijom lobularnog karcinoma desne dojke pojavila se sa urinarnih simptomima i bilateralnom hidronefrozom. Inicijalni tumor je bio tripl-negativan, stadijum T4bN3M0. Nakon neoadjuvantne hemoterapije (antraciklini i taksani), radioterapije i modifikovane radikalne mastektomije, histopatološka procena odgovora tumora na terapiju pokazala je skoro potpuni odgovor (pNCR), a dva od deset limfnih čvorova bila su pozitivna na metastaze. Tretman je nastavljen sa Kapecitabinom u adjuvantnom pristupu (8 ciklusa), a pacijentkinja je bila bez simptoma dve godine. Nakon toga, razvila je urosepse i primljena je u bolnicu zbog bilateralne hidronefroze i bubrežnih kamenaca. Snimanje (CT) je otkrilo retroperitonealnu limfadenopatiju, a cistoskopija je pokazala bulozni edem zida bešike. Histopatološka analiza nakon TUR pokazala je infiltrativni karcinom zida mokraćne bešike, a imunohistohemijsko bojenje bilo je pozitivno za GATA3, GCDFP-15, CDX2, Mamaglobin i zaključeno je da se radi o metastazi karcinoma dojke u zidu mokraćne bešike. Zaključak: Uprkos napretku u terapiji, prognoza ostaje loša. Prepoznavanje ovog neuobičajenog obrasca metastaziranja od ključnog je značaja za pravovremeno prepoznavanje, tačnu dijagnozu i multidisciplinarno zbrinjavanje.