KAPILAROSKOPIJA KOD ZDRAVIH OSOBA RAZLIČITOG UZRASTA - Pavlov-Dolijanovic, Slavica; Bogojevic, Milan; Pravilovic Lutovac, Dragana; Zlatkovic-Svenda, Mirjana; Markovic, Ana; Djokovic, Aleksandra; Radunovic, Goran (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Kapilaroskopija je neinvazivni dijagnostički alat koji se koristi za otkrivanje morfoloških abnormalnosti u mikrocirkulaciji. Procena kapilaroskopskih nalaza kod zdravih ispitanika je verovatno oblast u kojoj je kontroverze najteže rešiti. Ovaj pregled se fokusira na kapilarnu arhitekturu kod zdravih osoba različitih starosnih grupa. Metode: Pretraga je sprovedena u PubMed-u, MEDLINE-u i Scopus-u koristeći sledeće termine: kapilaroskopija, zdravi ispitanici, Rejnoov fenomen, mikrocirkulacija i mikrovaskularne abnormalnosti. Identifikovano je ukupno 10 relevantnih članaka. Rezultati: Oblik kapilara i arhitektura mikrovaskularne mreže ruba nokatne ploče mogu se značajno razlikovati kod zdravih osoba. Najčešće primećene abnormalnosti u ovoj populaciji uključuju izvijuganost, izukrštanost, homogeno uvećanje petlje, neoangiogenezu i mikrokrvarenje. Ređe se mogu primetiti neobičniji obrasci, kao što su razgranate, žbunaste ili glomerularne petlje. Ove atipične karakteristike zahtevaju pažljivu procenu kako bi se izbeglo previđanje potencijalne osnovne bolesti. Zaključak: Ovaj pregled kritički ispituje nalaze kapilaroskopije kod zdravih osoba, uzimajući u obzir tipične prakse nege noktiju i promene povezane sa starenjem. Ovi uvidi mogu pomoći kliničarima u razlikovanju fizioloških varijacija od ranih znakova mikrovaskularnog oštećenja.