ISPITIVANJE MREŽE SOCIJALNE PODRŠKE KOD OSOBA SA DEPRESIVNIM POREMEĆAJEM U ODNOSU NA ŽIVOTNU DOB: RAZLIKE IZMEĐU ADOLESCENATA I ODRASLIH PACIJENATA - Munjiza Jovanovic, Ana; Krunic, Ana; Kostic, Milutin; Milenkovic, Danica; Ljajic, Lamija (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Usamljenost, izolacija i mreže socijalne podrške često su povezivane sa depresivnim poremećajem, ali nisu dovoljno istraživane u različitim starosnim grupama. Cilj ove studije je bio analiza mreže socijalne podrške kod depresivnih pacijenata i ispitivanje povezanosti socijalnih mreža sa depresivnim poremećajem kod adolescenata i odraslih. Metode: Istraživanje je sprovedeno kao studija preseka koja je uključivala 101 pacijenta: 47 adolescenata i 54 odrasla pacijenta. Ispitanici su popunili dva upitnika: Bekov upitnik depresije (BDI) i Luben skalu socijalne mreže (LSSM-6). Rezultati: Nisu utvrđene statistički značajne razlike između odraslih i adolescenata u sociodemografskim karakteristikama, sa izuzetkom partnerskog statusa i broja članova domaćinstva, gde su odrasli imali značajno manje članova porodice koji žive sa njima. Većina pacijenata (63,4%) bila je u riziku od socijalne izolacije. Utvrđena je statistički značajna srednje jačine negativna korelacija između skorova depresije merene BDI-jem i rezultata Lubenove skale socijalne mreže, kao i sa rezultatima podskale za porodicu u odraslom uzorku pacijenata. Težina depresivnosti, izražena kroz skorove BDI-ja nisu bili u korelaciji sa rezultatima socijalne podrške mreže kod adolescenata. Zaključak: Postoji povezanost između depresije u odraslom dobu i nedostataka porodične podrške, odnosno nedostataka šire socijalne mreže podrške, u odnosu na depresiju kod mlađe, adolescentne, populacije. Razumevanjem složenosti socijalne podrške možemo bolje predvideti i poboljšati dobrobit pojedinaca.