DUGOTRAJNA BLOKADA NMDA RECEPTORA I POZITIVNA MODULACIJA α5 GABAA RECEPTORA KOD NESTRESIRANIH PACOVA: ODSUSTVO UTICAJA NA DEPRESIVNO PONAŠANJE UZ BLAGO POVEĆANJE EMOCIONALNE REAKTIVNOSTI POD UTICAJEM PRETHODNE - Djorovic, Djordje; Ivanovic, Jana; Jezdic, Kristina; Sharmin, Dishary; Arandjelovic, Jovana; Cook, James; Savic, Miroslav (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Depresija predstavlja tešku psihijatrijsku bolest sa ograničenim terapijskim repertoarom. Značajan prodor u istraživanju depresije predstavlja otkriće brzodelujućih antidepresiva, poput ketamina i neurosteroida. Pozitivna modulacija GABAA receptora koji sadrže α5 subjedinicu (α5GABAAR) predstavlja obećavajući novi pristup u ciljanoj terapiji depresije. Cilj ove studije bio je da se ispita dejstvo ponavljanog davanja ketamina, antagoniste NMDA receptora i GL-II-73, pozitivnog alosternog modulatora α5GABAAR na depresivno i anksiozno ponašanje, kao i lokomotornu aktivnost. Materijal i metode: U eksperimentima su korišćeni adultni mužjaci Sprague-Dawley pacova. Životinje su izlagane sedmodnevnom tretmanu ketaminom svakog drugog dana u dozi od 6 mg/kg ili 10 mg/kg, dnevnoj primeni 10 mg/kg GL-II-73 ili rastvarača. Nakon tretmana sprovedena je baterija bihejvioralnih testova koja se sastojala od testa forsiranog plivanja (engl. forced swimm test-FST), spontane lokomotorne aktivnosti (engl. spontaneous locomotor activity - SLA) i testa supresije hranjenja (engl. novelty suppressed feeding test - NSFT). Rezultati: Nijedan vid tretmana nije ostvario uticaj na ponašanje u FST i NSFT. U SLA, svi vidovi tretmana uzrokovali su smanjenje procenta vremena u centralnom delu prostora tokom 10 i 30 min praćenja.. Pređena distanca u centralnom delu prostora bila je smanjena samo kod 10 mg/kg ketamina tokom 10 i 30 min. Zaključak: Ketamin u većoj dozi (10 mg/kg) prouzrokovao je promene ponašanja koje odgovaraju blago povećanoj emocionalnoj reaktivnosti, dok promene istog kvaliteta uočene nakon primene manje doze ketamina i u GL-II-73 grupi ne oličavaju jasan proanksiozni uticaj.