TERAPIJA DISLIPIDEMIJA: PCSK-9 U FOKUSU - Singh Lukac, Sandra; Popovic, Ljiljana; Rasulic, Iva; Petakov, Ana; Bogdanovic, Jelena; Mitrovic, Marija; Krstic, Milica; Lalic, Katarina (Medicinska istraživanja, 2025)
Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok morbiditeta u svetu i čine trećinu svih uzroka smrtnosti. Dislipidemija kao najznačajniji faktor rizika ima značajnu ulogu u nastanku i progresiji aterosklerotske kardiovaskularne bolesti. Terapija statinima često ne uspeva da obezbedi dostizanje ciljnih vrednosti LDL holesterola sa jedne strane, pored postignutih ciljnih vrednosti dolazi do nastanka kardiovaskularnih događaja postoji potreba za razvojem i upotrebom novih lekova za snižavanje lipida. PCSK-9 inhibitori redukuju LDL holesterol za oko 60% kada se koriste kao monoterapija i čak 85% u kombinaciji sa statinima visokog intenziteta i/ili drugim lekovima za lečenje dislipidemije. Alirokumab i evolokumab su monoklonska antitela koja se efikasno vezuju za LDL receptor ometajući njegovu razgradnju. Inklisiran je mala interferirajuća RNK koja ometa sintezu PCSK-9 molekula. Indikaciona područja za primenu PCSK-9 inhibitora se sve proširuju zbog otkrića njihovih plejotropnih efekata. Takođe, u fokusu je otkriće novih mehanizama PCSK-9 inhibicije što bi otvorilo vrata za razvoj novih terapijskih agenasa. Studije efikasnosti i bezbednosti oralnih PCSK-9 inhibitora su u toku kao i rane faze kliničkih ispivanja genske terapije. Cilj ovog preglednog članka je da predstavi dosadašnja saznanja o primeni PCSK-9 inhibitora.