RETINALNE VASKULARNE PROMENE KOD PACIJENATA SA HRONIČNOM OBSTRUKTIVNOM BOLEŠĆU PLUĆA - Vasilijevic, Jelena; Laban Lazovic, Marija; Pantelic, Jelica; Kalezic, Tanja; Sofronijevic, Kosana; Popovic, Andjela; Svetel, Marko; Polovina, Snezana; Kovacevic, Igor (Medicinska istraživanja, 2026)
UVOD/CILJ Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) je progresivna i inflamatorna bolest disajnih puteva koja često dovodi do kardiovaskularnih i mikrovaskularnih promena. Cilj ove studije bio je da se analizira mikrocirkulacija mrežnjače kod pacijenata sa HOBP korišćenjem optičke koherentne tomografske angiografije (OCTA). MATERIJALI I METODE Studija preseka. Analizirano je ukupno 44 ispitanika, uključujući 28 sa HOBP i 16 zdravih kontrola. Kriterijumi za uključivanje bili su ispitanici stariji od 18 godina sa potvrđenom dijagnozom HOBP na osnovu spirometrijskih parametara. REZULTATI Statistički značajne razlike su primećene između grupa za sledeće parametre: duboki kapilarni pleksus makule (p = 0,009), parafovealni (p = 0,026) i perifovealni region (p = 0,034). Značajna negativna korelacija je primećena između odnosa rezidualne zapremine i ukupnog kapaciteta pluća (RV/TLC) i gustine krvnih sudova u makularnom i perifovealnom površinskom kapilarnom pleksusu (p<0,05). Protok horiokapilarisa takođe je pokazao značajnu inverznu vezu sa odnosom RV/TLC. Što se tiče dubljih slojeva mrežnjače, naša analiza je otkrila značajnu negativnu korelaciju između protoka spoljašnje mrežnjače i forsiranog vitalnog kapaciteta (FVC). ZAKLJUČAK Praćenje promena OCTA parametara, posebno u vezi sa parametrima plućnog volumena, kao što su RV/TLC i FVC, zaključujemo da OCTA može pružiti vredne uvide u sistemsku vaskularnu progresiju i ukupnu težinu bolesti kod pacijenata sa HOBP.