CT PERFUZIJA U ONKOLOŠKOM IMIDŽINGU - Djuric-Stefanovic, Aleksandra; Mitrovic Jovanovic, Milica; Kovac, Jelena; Ivanovic, Aleksandar; Ostojic, Slavenko; Grubor, Nikica; Stojakov, Dejan; Sabljak, Predrag (Medicinska istraživanja, 2026)
CT perfuzija je metoda pregleda koja omogućava vizuelizaciju i neinvazivnu kvantitativnu procenu perfuzije tkiva. Primena CT perfuzije u onkološkoj dijagnostici omogućava neinvazivno otkrivanje i kvantifikaciju neoangiogeneze (tj. patološke vaskularizacije) različitih malignih tumora. Na osnovu vrednosti parametara CT perfuzije moguće je razlikovati neoplazmu od zdravog tkiva, maligne od benignih tumora, visokoagresivne od niskoagresivnih tumora, kao i dobar od lošeg odgovora tumora na onkološku terapiju. Osnovni princip izvođenja niskodozne CT perfuzije podrazumeva ponovljeno skeniranje odabrane regije gde se nalazi tumor, uz redukciju napona i jačine struje u rendgenskoj cevi, u kratkim vremenskim intervalima nakon intravenske primene bolusa male količine jodnog kontrasta automatskim injektorom sa velikom brzinom protoka. Primenom različitih kinetičko-matematičkih modela, razvijeno je nekoliko softvera za analizu CT perfuzije, pomoću kojih je moguće meriti sledeće parametre perfuzije tkiva: protok krvi (BF), zapreminu cirkulišuće krvi (BV), srednje vreme prolaza kroz vaskularnu mrežu (MTT) i vaskularnu permeabilnost (PS ili K trans). Rezultati dobijeni različitim softverima za CT perfuziju nisu komparabilni. Standardizovana perfuziona vrednost (SPV) je univerzalni semikvantitativni indikator perfuzije tkiva, koji je nezavisan od CT perfuzionog algoritma i može se jednostavno izračunati u odsustvu komercijalnog CT perfuzionog softvera. Vrednosti BF, BV i PS su značajno veće, a MTT je kraće kod većine visokogradnih malignih tumora, u poređenju sa niskogradnim, benignim tumorima i zdravim tkivom. Značajno smanjenje vrednosti CT perfuzionih parametara je znak dobrog odgovora neoplazme na onkološku terapiju.