PREDIKTORI SRČANOG ZASTOJA KOD DECE - Stevanovic, Vesna; Bobos, Marina (Medicinska istraživanja, 2026)
Incidenca srčanih zastoja (SZ) u pedijatrijskih bolesnika je manja odnosu na adultnu populaciju. Anatomske i fiziološke specifičnosti dečijeg doba doprinose da su uzroci SZ i ishodi reanimacije takođe drugačiji. Ključni faktori koji doprinose preživljavanju životno ugrožavajućeg događaja su brzo prepoznavanje i promptno preduzimanje kvalitetne reanimacije. Zato je prepoznavanje prediktora SZ veoma važno, jer oni nagoveštavaju razvoj nemilog događaja i izdvajaju bolesnika od ostalih. Pružanjem adekvantih mera lečenja u ovakvim situacijama moguće je prevenirati nastanak SZ. U odnosu na mesto dešavanja krucijalne razlike su u pristupu, sprovođenju reanimacionih postupaka, ishodu lečenja i edukaciji između vanbolničih i bolničkih dešavanja SZ koji se dešavaju u dečijem uzrastu.