IDIOPATSKA IZNENADNA SENZORINEURALNA NAGLUVOST: SAVREMENI UVIDI U ETIOLOGIJU, DIJAGNOZU I LEČENJE - Cvorovic, Ljiljana; Jotic, Ana; Bukurov, Bojana; Djuric, Nebojsa (Medicinska istraživanja, 2025)
Idiopatska iznenadna senzorineuralna nagluvost (AISNN) predstavlja urgentno stanje u otologiji, koje se karakteriše naglim nastankom jednostrane senzorineuralne nagluvosti u roku od 72 sata, bez jasno utvrđenog uzroka. Iako etiopatogeneza ostaje delimično razjašnjena, predloženi mehanizmi uključuju mikrovaskularnu insuficijenciju kohlee, virusno ili autoimuno posredovano zapaljenje unutrašnjeg uha, rupturu intrakohlearnih membrana i ćelijske odgovore na stres. Dijagnostički postupak podrazumeva hitnu audiološku procenu, isključenje mogućih uzroka i, po potrebi, neuroimidžing – naročito uz primenu naprednih tehnika kao što je 3D-FLAIR magnetna rezonanca. Sistemski kortikosteroidi predstavljaju standardnu terapiju, dok se intratimpanične aplikacije i hiperbarična oksigenacija sve češće koriste kao dopunske mere, posebno u slučajevima koji ne odgovaraju na inicijalno lečenje. Ishod lečenja je izrazito varijabilan i zavisi od više prognostičkih faktora, uključujući starost pacijenta, stepen gubitka sluha, prisustvo vrtoglavice, vreme započinjanja terapije i postojanje vaskularnih ili metaboličkih komorbiditeta. Ovaj pregledni rad sintetizuje aktuelne dokaze o etiopatogenezi, kliničkoj prezentaciji, dijagnostičkom pristupu i terapijskim strategijama u lečenju AISNN, oslanjajući se na sistematske preglede, kliničke vodiče i originalna istraživanja. Posebna pažnja posvećena je pedijatrijskim i bilateralnim slučajevima, kao i novim dijagnostičkim i terapijskim modalitetima. Dublje razumevanje etiološke i kliničke heterogenosti ovog poremećaja ključno je za uvođenje individualizovanog pristupa i poboljšanje terapijskih ishoda.