UNILATERALNI REKURVATUM KOLENA: PRIKAZ SLUČAJA - Stevanovic, Vladan; Aleksic, Bojana; Velickovic, Veljko; Cucakovic, Filip (Medicinska istraživanja, 2026)
Uvod: Genu recurvatum predstavlja deformitet kolena karakterisan hiperekstenzijom, nestabilnošću pri hodu i bolom. U rutinskoj ortopedskoj praksi se retko sreće, a podaci o optimalnim terapijskim strategijama su ograničeni. U prikazanom slučaju odsustvo traumatskog uzroka, pridružena varus malalignacija i jednostrana prezentacija dodatno su povećali kompleksnost deformiteta, uz progresivno pogoršanje tokom trogodišnjeg perioda praćenja. Cilj ovog rada je prikaz retkog slučaja jednostranog genu recurvatuma nepoznate etiologije lečenog korektivnom osteotomijom proksimalne tibije uz korekciju posteriornog tibijalnog nagiba, kao i prikaz postoperativnih rezultata uz kratak pregled literature. Prikaz slučaja: Prikazan je slučaj 32-godišnjeg pacijenta sa jednostranim genu recurvatum deformitetom i očuvanim zadnjim ukrštenim ligamentom (PCL), što je potvrđeno magnetnom rezonancom i artroskopijom. Preoperativno planiranje zasnovano je na MSCT analizi. Izvedena je otvorena klinasta korektivna osteotomija proksimalne tibije uz fiksaciju pločom. Pod kontrolom C-arm fluoroskopije postignuta je planirana korekcija i željeni posteriorni tibijalni nagib. Posteriorni tibijalni nagib povećan je sa 94° na 101°, čime je postignuta stabilizacija kolena i korekcija deformiteta. Zaključak: Korektivna osteotomija proksimalne tibije uz korekciju posteriornog nagiba predstavlja efikasnu terapijsku opciju u lečenju jednostranog genu recurvatuma nepoznate etiologije. Ova tehnika omogućava pouzdanu korekciju mehaničke osovine, stabilizaciju zgloba i povoljne kliničke rezultate uz relativno brz postoperativni oporavak.