SEVERE AUTONOMIC DYSFUNCTION ASSOCIATED WITH AUTOIMMUNE THYROIDITS IN POST-COVID-19 PATIENT: CASE REPORT AND LITERATURE REVIEW - Milić, Gordana; Milošević, Milica; Ristić, Maša; Mitović, Nikola; Dimitrijević, Ljubica; Šalović, Bojana; Ješić Petrović, Tanja (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod Cilj našeg rada je prikazati slučaj Hašimotovog tireoiditisa i teške autonomne disfunkcije koji su se razvili tri meseca nakon oporavka od akutne faze COVID-19 infekcije kod 59-godišnje pacijentkinje bez prethodne istorije bolesti štitaste žlezde i autonomnih poremećaja. Prikaz slučaja Klinička evaluacija pokazala je normalnu funkciju štitaste žlezde uprkos dijagnozi Hašimotovog tireoiditisa, uz izraženu autonomnu disfunkciju (smanjena varijabilnost srčanog ritma i povišen HV). Diskutovani su klinički tok, dijagnostički pristup i strategije lečenja, kao i praćenje pacijentkinje. Zaključak Povezanost između COVID-19 infekcije i razvoja ovih stanja ukazuje na potrebu za daljim istraživanjem potencijalnog uticaja COVID-19 na imuni sistem, štitastu žlezdu i autonomni nervni sistem.