REDUCTION CLITOROPLASTY FOR CONGENITAL ADRENAL HYPERPLASIA: OUR EXPERIENCE - Stojanovic, Borko; Bizic, Marta; Bencic, Marko; Djordjevic, Miroslav (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod: Feminizirajuća genitoplastika kod kongenitalne adrenalne hiperplazije (KAH) uključuje klitoroplastiku, vaginoplastiku, uretroplastiku i labioplastiku. Cilj je postići izgled i normalnu anatomiju ženskih genitalija, bez oštećenja seksualne funkcije. Predstavljamo našu tehniku i rezultate redukcione klitoroplastike. Metode: Feminizirajuća genitoplastika je u našem centru urađena kod 21 pacijenta sa KAH, uzrasta od 13 meseci do 24 godine (srednja vrednost 22 meseca), u periodu od januara 2011. do decembra 2020. godine. Operacija je uključivala redukcionu klitoroplastiku i labioplastiku, sa ili bez uretroplastike i vaginoplastike. Klitoroplastika je podrazumevala kompletno rastavljanje klitorisa na glans sa neurovaskularnom peteljkom i kavernozna tela. Uretralna ploča je mobilisana sa Buck fascijom, i disekcija neurovaskularne peteljke je učinjena ispod fascije, kako bi se sačuvale strukture peteljke. Glans je odvojen od vrhova kavernoznih tela uz prezervaciju arterija. Kavernozna tela su kompletno uklonjena, a potom je učinjena rekonstrukcija glansa i svih struktura, kako bi se postigla normalna mofrologija klitorisa. Rezultati: Period praćenja je od 44 do 162 meseca (srednja vrednost 84 meseca). Odličan estetski rezultat je postignut u svim slučajevima. Pet pacijenata (24%) je prošlo adolescenciju i imaju uredne menstrualne cikluse. Osetljivost klitorisa je sačuvana, ali kompletna funkcionalna evaluacija nije moguća zbog uzrasta pacijenata. Zaključak: Redukciona klitoroplastika zasnovana na kompletnom rastavljanju klitorisa daje dobre rezultate kod pacijenata sa KAH. Ovom tehnikom se čuva neurovaskularna peteljka, kao i vaskularizacija glansa i uretralne ploče. Dugoročno praćenje je neophodno za kompletnu evaluaciju osetljivosti i seksualne funkcije.