REPRODUCTIVE CHALLENGES OF ENDOMETRIAL POLYPS: THE INFLUENCE OF MATERNAL AGE AND ASSOCIATED RISK FACTORS - Milić, Sanja (Medicinska istraživanja, 2025)
Uvod / Cilј:Endometrijalni polipi (EP) predstavlјaju benigne tumore poreklom iz endometrijuma. Najčešći faktori rizika povezani sa EP su hormonske promene povezane sa starenjem, upotreba tamoksifena, supstituciona hormonska terapija, prekomerna težina ili gojaznost. Tačna uzročna veza između EP-a i infertiliteta ostaje nejasna, ali najčešće predlagani patofiziološki mehanizmi jesu mehaničku prepreke i biohemijske promene na nivou endometrijalnog tkiva. „Zlatni standard“ dijagnostike i lečenja EP je histeroskopija. Cilј ove studije je da se ispita kako godine starosti i povezani faktori rizika utiču na EP kod žena koje se suočavaju sa infertilitetom. Materijal i tode: Istraživanje obuhvata 301 pacijentkinju podvrgnutu histeroskopskoj polipektomiji radi lečenja infertiliteta, koje su podelјene u dve grupe na osnovu starosti (starost≤35 i starost >35 godina). Podaci su prikuplјeni iz istorija bolesti pacijenata i histopatoloških izveštaja, i analizirane su sledeće varijable: tip infertiliteta, insulinska rezistencija, PCOS, endometrioza, hipotireoza, prethodni neuspešni IUI i IVF, nepravilnosti menstrualnog ciklusa i abnormalno krvarenje iz materice, veličina polipa i histopatološki tip. Rezultati: godine starosti žene pokazale su pozitivnu asocijaciju sa prethodnom istorijom neuspešnog IVF postipka (B = 1.703; p<.01), dok je učestalost javlјanja endometrioze bila statistički značajno češće zastupnjena u grupi ispitanica starosne dobi manje od 35 godine (B=-1.669; p<.05). Zaklјučak: Prevalencija EP ima tendenciju rasta sa godinama starosti žene, periodom koji je obeležen prirodnim padom ovarijalne rezerve, hormonskim promenama, kao i promenama u strukturi endometrijuma. Primena odgovarajućih dijagnostičkih i terapijskih mere, kao i razumevanje hormonskog uticaja i povezanosti EP i endometrioze, klјučno je u lečenju EP, kao i u sveukupnom pobolјšanje ishoda lečenja infertiliteta. Klјučne reči: endometrijalni polip, infertilitet, histeroskopija