NEUROMYELITIS OPTICA SPECTRUM DISORDERS: THERAPEUTIC CONSIDERATIONS: NMOSD therapeutic considerations - Andabaka, Marko; Mesaroš, Šarlota; Veselinović, Nikola; Tamaš, Olivera; Budimkić, Maja; Drulović, Prof. Jelena (Medicinska istraživanja, 2025)
Bolesti iz spektra neuromijelitisa optika (NMOSD) su retka, ali potencijalno teška autoimuna oboljenja centralnog nervnog sistema (CNS) za koja je nedavno odobrena primena nekoliko bioloških terapija. Istorijski gledano, tretmani koji modifikuju NMOSD oslanjali su se na konvencionalne imunosupresive širokog spektra, kao što su azatioprin i mofetil mikofenolat. Od 2015. godine, akumulirani su dokazi koji, s jedne strane, podržavaju biološku terapiju koja nije dokazano-efektivna (rituksimab) u okviru kontrolisane studije i sa druge, su omogućili odobravanje satralizumaba, inebilizumaba, ekulizumaba i ravulizumaba, posle sprovedenih kontrolisanih, randomizovanih klinikih studija kojima je dokazana njihova efikasnost i bezbednost. Ova sledeća generacija lekova pruža nekoliko ciljanih opcija lečenja za NMOSD koje modifikuju bolest. Ovde prvo prikazujemo mehanizam dejstva i povezan sa njihovim specifičnim ciljevima. Zatim prikazujemo ključne dokaze koji podržavaju njihovu upotrebu u praksi. Trenutne terapijske opcije u NMOSD obuhvataju tri ciljana mehanizma u različitim fazama jedinstvene kaskade oštećenja tkiva CNS: uništavanje B-ćelija, anti-citokinske i terapije protiv komplementa. Po jedan lek je odobren na tržištu u svakoj klasi. Trenutni konsenzus predlaže pozicioniranje odobrenih lekova kao tretmana prve linije za novodijagnostikovane pacijente i kao alternativne terapije u slučaju neuspeha prethodnog lečenja.